otrdiena, 2024. gada 15. oktobris

Oktobris - Krūts veselības mēnesis

 

Katru gadu oktobris tiek atzīmēts kā krūts veselības mēnesis, ar mērķi veicināt izpratni par krūšu veselību un krūts vēža profilaksi.    

 Krūts vēzis ir visbiežāk diagnosticētais ļaundabīgais audzējs sievietēm pasaulē. Arī Latvijā krūts vēzis ir biežākais reģistrētais ļaundabīgais audzējs un visbiežākais nāves cēlonis ļaundabīgo audzēju grupā sievietēm. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, vidēji trešajai daļai sieviešu krūts vēzis tiek atklāts novēloti – III un IV stadijā.

 Zināšanu trūkuma dēļ pusaudžu vidū bieži veidojas aplami priekšstati par audzējiem un tā pazīmēm, tādēļ ļoti būtiski kliedēt pusaudžu vidū iespējamos mītus par onkoloģiskajām slimībām, to īpatnībām un pazīmēm, kas liecina par nepieciešamību vērsties pie ārsta.  

 Katrai sievietei ir jāapgūst krūšu pašizmeklēšanas paņēmieni un vienu reizi mēnesī jāveic krūšu pašpārbaude, vēlams, aptuveni vienu nedēļu pēc mēnešreižu sākuma. Galvenais iemesls, kādēļ sievietēm jāveic regulāra krūšu pašpārbaude, ir pārmaiņu konstatēšana krūtīs. Ar tausti diagnozi noteikt nav iespējams, tomēr ikmēneša krūšu pašizmeklēšana palīdz laikus atklāt brīdi, kad nepieciešams doties pie ginekologa, ģimenes ārsta vai onkologa. Vairāk informācijas par krūšu pašpārbaudi pieejams ŠEIT.

 Slimību profilakses un kontroles centra izstrādātie informatīvie materiāli par krūšu pašpārbaudes veikšanu:   

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru