Lapas

piektdiena, 2022. gada 9. decembris

Eduards Veidenbaums

 

Pirms kāda laika literatūras stundā mēs, 10. klases skolēni, sākām pētīt Eduarda Veidenbauma literāros darbus un viņa dzīvesstāstu. Strādājot ar dažādiem informācijas avotiem – darba lapām, internetu, intervijām, Eduarda Veidenbauma dzeju, Arno Jundzes romānu “Es nemiršu nekad”, noskaidrojām, ka rakstnieks bija noslēgts, kluss, tiešs, godprātīgs, centīgs. Veidenbaums zināja desmit valodas, dzejoļos bija daudz ironijas, filozofijas, kā arī sadzīvoja ar kaitīgiem ieradumiem: lietoja alkoholu un smēķēja.

            Lai pabeigtu darbu par dzejnieku, mums bija nepieciešams izveidot radošo darbu: “Eduarda Veidenbauma pasaule”. Darbā bija jāizveido vizītkarte un ekspozīcija. Pēc izvēles mēs varējām izveidot istabas maketu, kur atrastos priekšmeti, kuri raksturotu dzejnieku un viņa dzīvi. “Mīklu stūris” ir uzdevums, kur mēs varējām sagatavot krustvārdu mīklu, stāstu vai teātra izrādi, kur parādītu Veidenbauma dzīves problēmas. Pēdējais projekta punkts ir stāts par Eduardu Veidenbaumu šodien. Šī punkta ietvaros mēs varējām lietot dažādus paņēmienus, piemēram, atrast skaņdarbu, kurā izmantoti dzejnieka dzejas darbi, aplūkot muzejus vai grāmatas, kurās stāsta par dzejnieku.

            Projekta rezultātā stundas laikā divas grupas prezentēja teātra izrādi, kurā attēloja sižetu par  Veidenbauma draugu, kurš pirmo reizi atrada dzejnieka rakstītus dzejoļus. Mēs visi piedalījāmies testā, kur atbildējām uz jautājumiem par Eduardu Veidenbaumu, minējām krustvārdu mīklu, klausījāmies Ievas Akurateres, Jura Kulakova, Ralfa Eilanda un Liepājas mūzikas orķestra skaņdarbus ar E.Veidenbauma dzeju. Šīs stundas bija interesantas, mums patika paskatīties uz slavenu personību šodienas cilvēka acīm, saskatīt to, ka cilvēks savā dzīvē aizvien piedzīvo grūtības. Mēs bijām čakli un darbojāmies ļoti aktīvi.

Ksenija Jakušonoka, 10.a klase 








Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru