Lapas

pirmdiena, 2023. gada 30. janvāris

Seminārs "Atceroties Starptautisko Holokausta piemiņas dienu"

    2023. gada 26. Janvārī  Zviedrijas vēstnieces rezidencē norisinājās seminārs “Atceroties Starptautisko Holokausta piemiņas dienu” sadarbībā ar muzeju “Ebreji Latvijā”, Zviedrijas vēstniecību Rīgā,  Latvijas ebreju kopienu, Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī Zviedru  institūtu.

    10.a klases skolnieces – Ksenija Jakušonoka un Jekaterina Lebedeva kopā ar latviešu valodas un literatūras skolotāju Ilgu Kroiču devās apmeklēt semināru.

    Mūs uzrunāja Izraēlas vēstniece Latvijā Šarona Rapaporta-Palgi un Zviedrijas vēstniece Kārina Hēglunde.

    Mums,  klātesošajiem, bija iespēja noklausīties Jad Vašem Holokausta izglītības institūta pārstāvja prezentāciju, arī arhīva un informācijas nodaļas vadītājas Serafimas Velkovičas prezentāciju gan par Jad Vašem organizāciju, gan par Jad Vašem mājaslapu un tās saturu. Mājaslapā ir iespēja atrast dažādu informāciju: jaunumus par Holokaustu pētniecību, par muzejiem – mākslas un Holokausta vēstures. Arhīvā var atrast iznīcināto ebreju vārdus, uzvārdus, pilsētu vai ciematu, kur tie tika iznīcināti, taču Jad Vašem mājaslapā atrodama tikai kāda daļa, jo vēl nav atrasta informācija par visiem.

    Nākamā uzstājās Holokaustā izdzīvojušo pēcnācēju piemiņas organizācijas “ZIKARON” pārstāve Kima Einhorna no Zviedrijas. Kima stāstīja savas vecmammas stāstu, kā viņa izdzīvoja holokausta periodu, cik bija grūti, ar ko vajadzēja sastapties. Pašlaik Zviedrijā Kimas vecmammas vārdā ir nosaukta iela – Ninas Einhornas Gatas iela.

    Pēc Kimas Einhorhnas stāstījuma mēs runājām, kā tēmu “Holokausts” var popularizēt mūsu, Viļānu vidusskolā. “ZIKARON” pārstāve ar prieku piekrita gan pati piedalīties lekcijā caur zoom platformu, gan palīdzēt man popularizēt šo tēmu. Uzskatu, ka ir būtiski par šo tēmu stāstīt jaunajai paaudzei.

    Pasākuma otrajā daļā skatījāmies dokumentālo filmu "Mēs tikai tagad sākam", tas ir vēstījums par holokaustā izdzīvojušo Marģeru Vestermani. Kā arī  mums bija iespēja tikties ar filmas režisori Martu Hercu. Pēc filmas noskatīšanās visi piecēlās kājās un skaļi aplaudēja, jo ienāca Marģers Vestermanis, kuram ir 97 gadi.  Pēc Latvijas vācu okupācijas viņš tika ieslodzīts Rīgas geto, kur viņš strādāja par namdara palīgu, palīdzot pretestības kustībai geto  iekšienē. Vēlāk atradās Mežaparka koncentrācijas nometnē, tad Dundagas koncentrācijas nometnē. Bēga ieslodzīto nāves marša  laikā Ugāles apkārtnē un pievienojās Alfrēda Veismaņa vadītajiem padomju partizāniem. Marģera Vestermaņa kungs vienīgais no visas ģimenes izdzīvoja holokaustā— pārējie radinieki tika nogalināti.

    Liels paldies muzejam “Ebreji Latvijā”, Zviedrijas Karalistes vēstniecībai, ka mums bija iespēja piedalīties seminārā, kā arī Viļānu apvienības pārvaldes vadītājam Ivaram Ikauniekam par noorganizētu transportu.


Ksenija Jakušonoka, 10.a klase














 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru