Lapas

trešdiena, 2022. gada 9. novembris

"Delfi" stipendiātes: Izglītoties un sasniegt aizvien augstākas virsotnes


Gādājot par ieinteresētu sabiedrību, mediju nozares attīstību un jauno talantu atbalstu, jau ceturto reizi "Delfi" ziedoja Latvijas Universitātes (LU) fondam 10 tūkstošus eiro, kas šogad sadalīti starp trim izcilniecēm – LU Sociālo zinātņu fakultātes studentēm Līvu Danielu Borisovu un Everitu Mucenieci un Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas zinātnes studenti Martu Puzāku, kuras līdztekus citiem LU fonda stipendiātiem saņems arī "Delfi Abonementu" līdz pat mācību gada beigām.

"Šogad stipendijas pirmo reizi tika piešķirtas trim kandidātēm, jo žūrija nevarēja izvēlēties, kura būtu objektīvi otrā labākā. Tāpēc Līva Daniela Borisova saņem 5000 eiro stipendiju, bet Everita Muceniece un Marta Puzāka – katra pa 2500 eiro. Marta Puzāka ir arī pirmā RSU studente, kas saņem "Delfi" stipendiju, – līdz šim to bija saņēmušas piecas LU SZF studentes un viena Vidzemes Augstskolas studente. Visas trīs stipendijas saņēmējas vēlas savu žurnālistikas karjeru saistīt ar sabiedriski politisko ziņu lauku un pētniecisko žurnālistiku. Stipendiātes demonstrēja cienījamas zināšanas par to, kas notiek Latvijas mediju vidē, un viesa pārliecību, ka stipendija palīdzēs sevi pilnveidot par izcilām Latvijas žurnālistikas nākotnes personībām," pauž bijušais "Delfi" mediju grupas galvenais redaktors Ingus Bērziņš, kurš bija viens no stipendijas žūrijas locekļiem.Marta nāk no mazpilsētas Latgalē – Viļāniem, kur ir dzimusi un augusi, un, lai arī lielākoties šobrīd dzīvo Rīgā, Viļānus viņa uzskata par īstajām mājām, jo tur ir "miera un patvaļības sajūta". Par žurnālistiku viņa sākusi domāt jau pusaudža gados, jo viņai ļoti paticis lasīt grāmatas, daudz rakstīt un veidot dažādas dienasgrāmatas, savukārt sirdij tuvākie mācību priekšmeti bijuši literatūra un latviešu valoda.

"Pusaudža gados ļoti aizrāvos ar žurnālu lasīšanu. Tolaik ļoti populāri bija "Sīrups" un "Avene". Iegādājoties žurnālu, vienmēr izlasīju to vienā vakarā, pēcāk griezu ārā mīļākos rakstus, citātus, attēlus. Pat šobrīd vēl visas četras sienas manā istabā ir aplīmētas ar plakātiem no žurnāliem. Tad es sāku apzināties, ka žurnālistika ir tas, kas mani patiesi aizrauj, un ar to vēlētos saistīt savu nākotni," atminas "Delfi" stipendiāte.

Paralēli studijām Marta strādā latgaliešu kultūras ziņu portālā "lakuga.lv", kas ir vienīgais medijs pasaulē, kura saturs tiek veidots latgaliešu rakstu valodā. "Patlaban veidoju rakstus saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas ir diezgan smaga un sarežģīta tēma, taču mani vienmēr ir uzrunājuši izaicinājumi, kas var sagādāt zināmas grūtības. Dzīvē tā ir – kas ir viegli, tas nav interesanti. Šobrīd vaļaspriekiem atvēlu diezgan maz laika, jo lielu ikdienas daļu aizņem studijas un darbs, taču kādā brīvākā brīdī cenšos veltīt laiku sev – ļaujos grāmatu lasīšanai un garām pastaigām svaigā gaisā," atklāj Marta.

"Stipendijas iegūšana man nozīmē apziņu, ka ne tikai savās acīs esmu sevi apliecinājusi, bet arī nozares profesionāļi manī ir saredzējuši potenciālu. Tas ir kā liels apbalvojums par paveikto, kas liek saprast, ka centība un pūles nav bijušas veltas. Šāds novērtējums ir kā iekšējs dzinulis ar divreiz lielāku jaudu censties vēl vairāk, attīstīt sevi izvēlētajā nozarē un sasniegt aizvien augstākas virsotnes!"
Marta Puzāka, "Delfi" stipendiāte

Marta "Delfi" stipendiju plāno ieguldīt pašizaugsmē: "Ļoti vēlos attīstīt svešvalodu prasmes un apmeklēt kursus, kur var apgūt to, ko neiemāca studijās, piemēram, fotografēšanu, video montāžu, runas mākslu. Tas ir kā liels bonuss jaunajam profesionālim – viņš ne tikai teicami veic savu darbu, bet viņam ir arī citas praktiskas iemaņas." Savukārt pēc bakalaura studijām Marta vēlas turpināt izglītoties maģistrantūrā, kā arī strādāt medijos.

"Primārā vērtība ir ģimene, kas ir spēcīgs atbalsta punkts. Ģimene ir blakus gan priekos, gan bēdās, un ir jānovērtē šis stiprais plecs, kurš nekad neaizgriezīs muguru, ja pat esi izdarījis kaut ko nepareizi," atbild Marta, vaicāta par savām pamatvērtībām. "Mūsdienās par ļoti svarīgu vērtību uzskatu cilvēcību. Jebkurā dzīves situācijā ir jāpaliek cilvēcīgam un iejūtīgam. Tas ļauj dzīvot vieglāk ne tikai pašam, bet arī apkārtējiem cilvēkiem, ja viņi jūt un redz, ka tu esi saprotošs un vienkāršs. Protams, arī pašattīstība. Mēs mācāmies gan no panākumiem, gan no neveiksmēm. Ja kādreiz liekas, ka apkārt visa pasaule brūk un tu lūsti tai līdzi, tad zini, ka tieši tādos momentos tu kļūsti stiprāks, izturīgāks un gudrāks. Viss, kas notiek, notiek uz labu! Un tas ir jāuztver kā ieguldījums mūsu pašu personībā."

Līdz šim "Delfi" stipendiju saņēmušas sešas LU fonda stipendiātes, un trīs no viņām savu žurnālistikas karjeru ir turpinājušas, strādājot "Delfi", – Laura Selīna Puķe, Laine Fedotova un Lita Lūse –, kā arī jāpiebilst, ka Fedotova tika nominēta Latvijas Žurnālistu asociācijas izcilības balvai "Gada jaunais žurnālists".

Avots: "Delfi.lv"



Lepojamies ar Viļānu vidusskolas absolventi Martu Puzāku!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru