Lapas

pirmdiena, 2021. gada 31. maijs

Pasaules diena bez tabakas

Kā jau katru gadu, arī šogad 31. maijā tiek atzīmēta Pasaules diena bez tabakas, kuru 1987. gadā ieviesa Pasaules Veselības organizācija. Šīs tematiskās dienas galvenais mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību smēķēšanas kaitīgumam, skaidrot tabakas un nikotīna negatīvo ietekmi uz cilvēka veselību, mazinot smēķējošo cilvēku skaitu sabiedrībā.

Tabakas epidēmija ir viens no lielākajiem sabiedrības veselības apdraudējumiem, ar kādu pasaulē jebkad ir nācies saskarties, un pasaulē gadā šī iemesla dēļ mirst 8 miljoni cilvēku. Savukārt pusaudžu vecums tiek uzskatīts par kritisko smēķēšanas uzsākšanai. Jo agrāk tiek uzsākta regulāra smēķēšana, jo lielāks risks nonākt tabakas atkarībā un vēlāk ir grūtāk no šī paraduma atbrīvoties.

Satraucošs ir fakts, ka pēdējo gadu laikā aizvien populārākas pusaudžu vidū kļūst elektroniskās smēķēšanas ierīces, kuras tiek reklamētas kā nekaitīgākas alternatīvas tabakas izstrādājumiem, kurām nav novērojams parastajām cigaretēm raksturīgais izskats un aromāts, tādēļ ir grūtāk pamanīt, ja bērns smēķē.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra pētījuma datiem, 2019. gadā e-cigaretes regulāri lietojuši 18% 13-15 gadīgie skolēni, 22% zēnu un 14% meiteņu. Kopš 2011. gada e-cigarešu lietotāju īpatsvars šajā vecuma grupā ir dubultojies*.

Šoreiz esam sagatavojuši 10 vizuāļus pusaudžu vecākiem, lai uzskatāmā veidā iepazītos ar elektronisko smēķēšanas ierīču darbību, to ietekmi uz bērna veselību, kā arī veidus, kā atpazīt, ja bērns lieto elektroniskās smēķēšanas ierīces. 

Ļoti ceram, ka šie vizuālie materiāli palīdzēs veidot bērnu vecāku izpratni par elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm, to kaitīgumu un lietošanas atpazīšanu, kura palīdzēs saglabāt bērnu veselību!












 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru