Lapas

otrdiena, 2021. gada 12. janvāris

Barikādēm - 30!

    


Barikāžu laiks ir vēsturisks apzīmējums 1990.gada  4.maijā atjaunotās Latvijas Republikas aizsardzības pasākumiem, kas tika organizēti Rīgā un citās Latvijas pilsētās no 1991.gada 13. līdz 27.janvārim. Plašākā nozīmē šis apzīmējums var tikt attiecināts uz laika periodu līdz 1991.gada 21.augustam, kad notika pēdējais OMON specvienību uzbrukums Jēkaba ielas barikādēm.

Barikāžu aizstāvju nevardarbīgā pretošanās ne tikai deva pretsparu OMON specvienībām, bet arī ar plaša starptautiskā atbalsta palīdzību novērsa PSRS vadības lēmumu izsludināt ārkārtas stāvokli Latvijā un no Krievijas ievest PSRS regulāro karaspēku. Kopš 1996.gada janvāra vairāk nekā 30 tūkstoši barikāžu aizstāvju ir apbalvoti ar Barikāžu dalībnieka piemiņas zīmēm. Pirmais OMON upuris Latvijā bija Roberts Mūrnieks.

1991.gadā Lietuvā 13 cilvēki tika nošauti un sabraukti ar tanku.

Latvijā, barikādēs par svarīgo objektu aizsargāšanu piedalījās 50 tūkstoši, bet mītiņā — 15 tūkstoši.

Barikāžu laiku pamatoti varam uzskatīt par atmodas kulmināciju.

Vairāk informācijas par 1991.gada barikādēm un to 30 gadu atceres pasākumiem skat. https://www.lv100.lv/programma/kalendars/barikadem-30/ 


Šodien, 13.01,2021. plkst. 18:00 lsm.lv sāksies tiešraide no Zaķusalas.


Laikā no šī gada 13. līdz 20.janvārim televīzijā un dažādās internetvietnēs tiks piedāvāta plaša programma, kas veltīta 1991.gada barikāžu 30.gadadienai.

20.janvāris - 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres diena. Šajā dienā LTV1 piedāvā sekojošus raidījumus:

11:00 - Ekumeniskais dievkalpojums

18:25 - Ziņu specizlaidums

19:05 - Dokumentālā filma "Tautas cietoksnis. Barikādes 1991"

21:10 - 1991.gada barikāžu rekonstrukcija

22:15 - Koncertuzvedums

 


    Trešdien, 13. janvārī, atzīmējot barikāžu trīsdesmito gadadienu, norisināsies tiešsaistes konference "X stunda. Barikādēm 30". 

Konferenci atklās Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, un tā būs skatāma tiešraidē no Latvijas Nacionālās bibliotēkas portālā www.lsm.lv, kā arī LNB mājaslapā https://lnb.lv/ un Facebook profilā https://www.facebook.com/lnb.lv.Konferencē Piedalīsies tā laika aktīvie barikāžu dalībnieki, Tautas Frontes, bijušie valdības un Augstākās padomes biedri, atskatoties uz 1991. gada janvāra notikumiem un caurskatot, galvenokārt, iepriekš vēl plaši neapspriestas tematiskās līnijas – gatavošanos barikādēm un mediju kā ziņneša lomu. Vienlaikus konference pievērsīsies tiem cilvēkiem, kuri, savas pašiniciatīvas vadīti, nesavtīgi atbalstīja barikāžu norisi. 

Plašāka informācija un konferences programma: https://lv100.lv/programma/kalendars/konference-x-stunda-barikadem-30/

Plašāk par barikādēm: https://www.lv100.lv/programma/kalendars/barikadem-30/

Viena no nozīmīgām konferences mērķauditorijām ir skolēni.

    Klašu audzinātājiem, vēstures un sociālo zinību skolotājiem klases audzināšanas stundās, mācību priekšmetu stundās laika posmā no 13. līdz 20.janvārim - Barikāžu aizstāvju atceres dienai aicinu runāt par to dienu notikumiem. Vēstures, literatūras mācību stundās 9.-12.klašu skolēniem var piedāvāt uzrakstīt esejas, domrakstus par to laiku notikumiem, savukārt, vizuālās mākslas stundās skolēniem var piedāvāt savu tā laika un notikumu redzējumu ar krāsu, tēlu, līniju palīdzību uzlikt uz papīra. Visus darbus, kas šajā laikā radīsies, lūdzu sūtiet man (I.Stepānei) - veidošu apkopojumu un I.Valeniecei - viņa visu ievietos skolas tīmekļvietnē.

    Zemgales 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrība (vadītājs Ervīns Ābele) aicina ikvienu trešdien, 13.janvārīpievienoties akcijai "Iededz ‘guni", un, pieminot 1991.gada barikādes, iestājoties tumsai, iedegt uguni, informēja organizācijā.

    Ņemot vērā "Covid-19" pandēmiju un noteiktos ierobežojumusikviens tiek aicināts 13.janvārī, iestājoties tumsai, ar labām domām un brīvības garu sirdīs pie savas mājas aizdegt lāpu, ugunskuru, kur to ļauj noteikumi, vai sveci, parādot, ka no mazas liesmiņas varam sasildīt visu Latviju"! Vairāk par akciju - skat. pielikumā:

    Ar atklātu uguni bez pieaugušo klātbūtnes nedrīkst rīkoties skolēni, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu! Rīkojoties ar uguni, ir jāievēro visi ugunsdrošības noteikumi! 

    Piedāvāju visiem iedegt uguni laika posmā no plkst. 16:00 līdz 17:00. Es (I.Stepāne) to darīšu pie sava dārza, kur ir ugunskura vieta. Esmu jau atradusi vairākus domubiedrus, kuri pie savām mājām īpaši tam paredzētās vietās iedegs savus ugunskurus. Tie ir - Ilze Sondore, Margarita Skangale un Ilze Valeniece. 

Sūtiet savus attēlus attiecībā uz šo akciju I.Stepānei un I.Valeniecei.

                                    Direktora vietniece audzināšanas jomā, Inese Stepāne


I.Stepānes un M.Skangales iniciatīva veidot karogu no svecītēm, kurš turpina papildināties ar degošām svecītēm


I.Sondores iekurtais ugunskurs


I.Stepānes iekurtais ugunskurs


I.Maltas iekurtais ugunskurs


I.Valenieces iekurtais ugunskurs


5.b klases un S.Seržanes ugunsliesmiņas


6.a klases un I.Stabulnieces ugunsliesmiņas


A. Vulānes iekurtais ugunskurs


N. Jakušonokas ugunsliesmiņa








Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru