Lapas

trešdiena, 2017. gada 18. oktobris

Rudenīgs ceļojums





13. oktobrī, piektdien, 5.c, 6.c, 8.b klases skolēni un pārstāvji no 9.d un 11.a klases devās rudenīgā ceļojumā uz Daugavpili, lai iepazītos ar šīs pilsēta vēsturi, kultūru un ievērojamākajām vietām. Braucienā kopā ar skolēniem devās 5.c klases audzinātāja Tatjana Samuilova, 6.c klases audzinātāja Valentīna Kozule, 8.b klases audzinātāja Jeļena Tarasova un vēstures skolotāja Nataļja Jakušonoka.

Pirmais objekts - Daugavpils Mini Zoo. Šeit mēs uzsākām savu ceļojumu, un šīs vietas iemītnieki – surikāti, pērtiķi, pitoni, žņaudzējčūskas, ūdens bruņrupuce, amerikaņu skudras, dažādas vardes un citi - mums uzlaboja noskaņojumu.

Nākamais objekts – Daugavpils sinagoga. Vietējā gida un novadpētnieka Josifa Ročko pavadībā mēs iepazināmies ar sinagogu un tajā izvietoto ekspozīciju, uzzinājām interesantus un aizkustinošus stāstus par ebrejiem, lūgšanu tradīcijām, altāra nozīmi sinagogā u.c. Sinagogas otrajā stāvā ir ierīkots muzejs "Ebreji Daugavpilī un Latgalē". Muzeja ekspozīcija stāsta par ebreju dzīvi un sadzīves tradīcijām Latgalē un Daugavpilī kopš 1935.gada. Nobeigumā gids I. Račko uzcienāja mūs ar svēto maizīti – macu. Visa brauciena laikā mēs bieži atcerējamies skolotāja I. Račko interesanto stāstījumu un to, kā viņš mums to pasniedza - aizraujoši un pamācoši.

Pēc tam mēs devāmies uz Baltkrievu kultūras centru. Šī centra darbinieki mūs uzņēma ļoti laipni un sirsnīgi. Viņi pastāstīja par savu darbu, iepazīstināja mūs ar Baltkrievijas kultūru un tradīcijām, mēs apskatījām etnogrāfisko ekspozīciju „Belorusskaja hatka” (Белорусская хатка), izstādi „Slavenie baltkrievi” un baltkrievu tautas tērpus. Baltkrievu kultūras centra darbinieki uzaicināja mūs uz meistarklasēm un nobeigumā uzcienāja skolēnus ar zaļo tēju un cepumiem, bet skolotājus ar kafiju.

Tālāk devāmies uz Daugavpils cietoksni. Šeit Māris Grunskis (Daugavpils Tūrisma centra gids) ar aizrautību pastāstīja par cietokšņa vēsturi, to uzbūvi, izrādīja populārākās apskates vietas cietoksnī. Skolēni ar interesi klausījās un uzdeva jautājumus.

Vakarā bija pats patīkāmakais - izrādes “Dāmu paradīze” apmeklējums Daugavpils teātrī. “Dāmu paradīze” – tas ir mūzikls par mīlestību, modi un par skaistu dzīvi, kas veidots pēc Emīla Zolā romāna motīviem. Mūziku ir uzrakstījis mūsu maestro Raimonds Pauls. Izrādes laikā skatītājs nokļūst fantastiskā teātra pasaulē, kura paver priekškaru kaislīgajai 19. gadsimta Parīzei. Noticēt šim ceļojumam palīdz oriģināla scenogrāfija, ekskluzīvie kostīmi, kā arī valdzinošās balsis, kuras skan Raimonda Paula sacerētajā mūzikā. Tā ir ļoti muzikāla, vizuāli baudāma un krāsaina izrāde. Skolēni bija sajūsmā pēc redzēto un, izejot no teātra zāles, jautāja: “Kad vēl dosimies uz teātri”?

Mūsu brauciens bija izdevies pateicoties arī burvīgajiem laikapstākļiem. Rudenīgie dabas skati bija lielisks papildinājums ekskursijā redzētajam.

Gribu izteikt pateicību vecākiem, ka viņi atbalstīja savus bērnus un deva iespēju doties šajā braucienā. Šis ceļojums bērnu atmiņa paliks vēl ļoti ilgi. Pateicamies arī Varakļānu tūrisma firmai “Ripo” par laipnību un atsaucību.

Krievu valodas skolotāja Valentīna Kozule

1 komentārs: