Lapas

trešdiena, 2021. gada 17. februāris

Meteņojam pa vienam, bet priecāsimies kopā!

    5. februārī, tiešsaistē, projekta ,,Darīt kopā II’ iesaistīto skolotāju uzrunāti, pulcējās Dekšāru pamatskolas un Viļānu vidusskolas 8.,9.klašu skolēni. Lai gan tiešsaistes ir kļuvušas par ikdienišķu parādību, tikties ar nepazīstamiem cilvēkiem, iepazīties,prezentēt savu vizītkarti –tas ir izaicinājums, uzdrīkstēšanās. Jauniešiem jāievēro uzvedības noteikumi interneta vidē, tā ir atbildība par vārdiem un rīcību. Jācer, ka pamazām iepazīšanās sastingums zudīs, jaunieši neslēpsies aiz datoru ekrānu melnajām maskām un nekautrēsies, jo pēc Meteņiem maskošanās beidzas. 


    Mūsu pirmā tikšanās bija dienu pirms pagāniskajiem Meteņiem- 6.februāra, kas ir vidū starp ziemas un pavasara saulgriežiem, trešais varbūtējais senlatviešu gadu mijas brīdis. Pārrunājām par dažādu tautu Meteņdienu tradīcijām, ticējumiem, karnevāliem un maskām. Kristīgie Meteņi šogad 16. februārī, krievu Masļeņica no 8.-14.martam.

    Skolotāja Ilga Grudule bija sagatavojusi daudzas spēles, tās palīdzēja atbrīvoties un sarosīties. Maskas jeb budēļi arī bīda, rosina doties uz priekšu, nesēdēt malā, būt kustībā. Noskaidrojām,kā jaunieši cīnās ar garlaicību un pavada brīvo laiku, mudinājām nolikt pie malas datorus, telefonus un iesviest sevi baltajā sniegā, palīdzēt tur iekrist arī brālim vai māsai, jo tad visu gadu no rītiem būs viegli celties un neaizgulēsies.

    Pandēmijas laiks ir ieviesis savas korekcijas cilvēku dzīvē ,jo tālāk par savu mājsaimniecību nevaram doties, tādēļ izbaudīsim prieka mirkļus ģimenes lokā. Sacepiet pankūkas , dzeltenas un apaļas kā saulīte! Prieka un svētku nekad nebūs par daudz. Kad tā ir maz, jāsāk to radīt pašam, lai dienas nav vienmuļas un vienādas.

    Jaunieši saņēma arī mājas darbu :savus prieka mirkļus noķert fotogrāfijās. Nākamajā tikšanās reizē sasiesim tos kopā un metīsim garlaicības pelēkajā kažokā.

    Lai katrs sevī sajūt izcilā franču rakstnieka A.Kamī vārdus: „Pašā dziļākajā ziemā es beidzot uzzināju, ka manī ir neuzvarama vasara.”

    Jā, un vēl labs ticējums.Izrādās :,,Ja grib, lai būtu skaists rokraksts- jāēd cūkas aste.” Kurš tad vainīgs, ka bērnam slikts rokraksts?

    Projekts „Darīt kopā II ” tapis sadarbībā ar British Council pārstāvniecību Latvijā “People to People Cultural Engagement” programmas ietvaros. Vairāk par British Council darbību Latvijā meklē www.britishcouncil.lv

Skolotājas Ilga Grudule un Anna Sondore

Spēļu saites:

1.Uzmini nu!

http s://wordwall.net/resource/10336367


2.Atrodi tautatasdziesmās pazudušos vārdus!
Adrese :

https://wordwall.net/play/10339/330/737


3.Sakārto tautasdziesmā vārdus pareizā secībā!
Adrese: 
https://wordwall.net/play/10337/532/741




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru