Lapas

svētdiena, 2020. gada 31. maijs

Dabas klases projekts „MANAS ĢIMENES ATKRITUMU GROZS”


Visā pasaulē un Latvijā strauji palielinās radīto atkritumu daudzums. Atkritumi piesārņo mežus, pļavas, jūras, upes un ezera krastus, līdz ar to notiek neatgriezeniskas izmaiņas ekosistēmās, iet bojā dzīvie organismi. Cieš no dabas piesārņojuma arī cilvēks, galvenais piesārņojuma avots. Lai Latvijas daba būtu brīva no atkritumiem, ir svarīgi apvienot spēkus un mācīties atkritumus šķirot un izmantot otrreizēji, ka arī mainīt savu attieksmi par atkritumu veidošanu un utilizāciju.
No marta sākuma Viļānu vidusskolas Dabas klases skolēni piedalījās Viļānu vidusskolas projektā „Manas ģimenes atkritumu grozs”, kuru organizēja bioloģijas skolotājas Z. Litvinova un Ļ.Špundzāne. Tā mērķis bija veicināt skolēnu zināšanas un izpratni par atkritumu šķirošanas nepieciešamību, resursu saudzīgu patēriņu un materiālu otrreizēju izmantošanu.
Projektā strādāja 6.a klases skolēni – Alīna Saprovska, Elizabete Brence, 7.b klases skolēni – Jekaterina Lebedeva, Nikita Ribakovs, Ksenija Jakušonoka, Viktorija Gavrilova. Septiņu nedēļu laikā skolēni veica pētījumu par atkritumiem, kuri veidojas mājas apstākļos.
Skolēni skaitīja katru nedēļu, cik atkritumu veidojas viņu ģimenē, un pildīja interesantus uzdevumus, izmantojot savu dzīves pieredzi un dažādus informācijas avotus.
Savos pētījumos skolēni mēģināja noskaidrot, kādi atkritumi veidojas ģimenē, saprast,kuri atkritumi sadalās un nesadalās dabā, kādu atkritumu grozā ir vairāk un kāpēc, kas notiek ar atkritumiem, kas nesadalās apkārtējā vidē, kad cilvēki neapdomāti izmet tos dabā. Skolēni pētīja preces iepakojumu veidus un mēģināja iemācīties šķirot atkritumus atbilstošas krāsas konteineriem.
Bija uzdevumi ar mērķi, padomāt un izveidot sarakstu, kādas mantas cilvēki met atkritumu grozā, un kā tās varētu izmantot savādāk. Skolēniem bija iespēja pašiem pamēģināt dot otru dzīvi atkritumiem un izveidot noderīgas mantas, kuras reāli var izmantot ikdienā.
Vairāk skatīt šeit:


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru