Lapas

piektdiena, 2020. gada 8. maijs

8.maijs - Nacisma sagrāves diena un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena


Vēsturisko faktu sagrozīšana par Otrā pasaules kara izcelšanos un tā noslēgumā veikto Eiropas sadalīšanu uzskatāma par nožēlojamu vēstures falsificēšanu, kā arī par tiesiski iedibinātās un šobrīd pastāvošās starptautiskās kārtības graušanas mēģinājumu, kopīgā paziņojumā norādījuši Baltijas valstu prezidenti (skat. pielikumā).
Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, ceturtdien Latvijas prezidents Egils Levits, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida un Lietuvas prezidents Gitans Nausēda nāca klajā ar kopīgu paziņojumu par 8.maiju - Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu.
Atzīmējot Otrā pasaules kara beigu 75.gadadienu Eiropā, prezidenti pieminēja karā cietušo un sabiedroto valstu karavīru nesto upuri, bez kā nebūtu iespējama nacistiskā režīma sakāve 1945.gada 8.maijā, kam sekoja daudzu Eiropas valstu atbrīvošana no okupācijas un holokausta traģēdijas izbeigšana.
Vienlaikus akcentējot, ka Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu tautām Otrā pasaules kara beigas nenesa atbrīvošanu. Tā vietā vienu totalitāro režīmu nomainīja cits, un Baltijas valstis tika vardarbīgi iekļautas Padomju Savienības sastāvā.
"Starp Padomju Savienību un nacistisko Vāciju noslēgtā Molotova-Ribentropa pakta slepeno protokolu parakstīšana ļāva diviem nežēlīgiem diktatoriem Staļinam un Hitleram sadalīt Eiropu divās ietekmes sfērās," pavēstīja Baltijas valstu prezidenti.

"National Geographic" 8.maijā visu dienu būs skatāmi raidījumi, kas ļauj uzzināt visdažādākos kara aspektus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru