Lapas

trešdiena, 2020. gada 25. marts

25.marts – Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena

Arī šogad pie piemiņas zīmes totalitāro režīmu genocīda upuriem, kas simboliski atrodas pie Viļānu dzelzceļa stacijas, ir nolikti ziedi un iedegtas svecītes. Tajā skaitā arī no Viļānu vidusskolas lielās saimes.

Liels trieciens Latvijas zemniekiem bija 1949.gada 25.martā notikušās deportācijas, kad uz Sibīriju un    Tālajiem Ziemeļiem izveda ap 43000 cilvēku. Šīs deportācijas bija trieciens arī Latvijā palikušajiem partizāniem, kas zaudēja daļu savu atbalstītāju. Tikai pēc Staļina nāves padomju vara ļāva izsūtītajiem atgriezties atpakaļ Latvijā. Līdz 1963.gadam Latvijā atgriezās aptuveni 31600 cilvēku.
   Daudzi no izsūtītajiem mūža mājas rada ceļā uz izsūtījuma vietu vai svešumā. Visu izdzīvojušo izsūtīto veselība tika iedragāta, bet viņu dzīves – izpostītas.
   Mēs pašreizējā ārkārtas situācijā, kad dažas mūsu darbības, brīvības ir ierobežotas, varbūt kaut pavisam nedaudz esam pietuvojušies to laiku baiso notikumu, cilvēku fizisko un emocionālo ciešanu izprašanai. Tuvāk to dienu notikumu emocionālajam līdzpārdzīvojumam varēja nonākt arī visi skatuves runas konkursa dalībnieki un klausītāji, kad 12.b klases skolniece Viktorija Sidorova dziļi emocionāli runāja fragmentu no Māras Zālītes grāmatas „Pieci pirksti”- stāstu „Baltie zaķi”. Konkursa žūrijas to novērtēja - Viktorija šī konkursa visās kārtās ieguva augstāko pakāpi. Viņu sagatavoja skolotāja Ilga Kroiča.
   Bet atšķirībā no izsūtītajiem, mēs esam siltumā, paēduši un atrodamies savās mājās kopā ar saviem tuviniekiem. Novērtēsim to!
   Aicinām, kamēr vēl ir dzīvi jūsu radinieki, kuri bija izsūtīti vai dzimuši izsūtījumā, iztaujājiet viņus par to laiku skarbajiem notikumiem, pierakstiet viņu atmiņas un nesiet uz Viļānu Novadpētniecības muzeju. Tās būs labākās un precīzākās vēsturiskās liecības.
   Piedāvājam šodien LTV1 plkst. 17:00 noskatīties dokumentālo filmu „Tālā zeme Sibīrija. Tomskas apgabals 1949 - …”.
   Pieminēsim šodien visus komunistiskā genocīda upurus!
Tradicionālie piemiņas pasākumi šogad netiek organizēti, bet nevienam nav liegts to darīt individuāli.
   Aicinām šovakar plkst. 20:30 visus uz dažām minūtēm logos iedegt lukturīšus un ar klusuma brīdi pieminēt nevainīgos upurus. Sūtīsim debesīm lūgšanas par nevainīgi nokauto dvēselēm.



12.b klases skolnieces Viktorijas Sidorovas lasīto fragmentu no Māras Zālītes grāmatas „Pieci pirksti”- stāstu „Baltie zaķi” skat.šeit:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru