Lapas

piektdiena, 2019. gada 6. decembris

Aizraujošs ceļojums

5.decembrī 8.-9.klašu skolēni devās ekskursijā pa maršrutu Baldones observatorija- LU- lidosta Rīga. Vizīte bija iespējama pateicoties fizikas gada turpinājumam, projekta Nr.8.3.2.2/16/I/001. "Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai " ietvaros.
Baldones observatorijā bija aizraujoša iespēja paceļot kosmosa tālēs, kā arī palūkoties tuvāk uz Saules sistēmas planētām ar planetārija palīdzību, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un pieslēgumus. Tie dod iespēju iegūt reālu debess attēlu uz paviljona kupola ar 10 000 reižu lielu palielinājumā.
Pēc tam vērojām fizikas un ķīmijas eksperimentus ''Zaļie brīnumi". Ekskursijas programmā spilgti eksperimenti - salūts, putu vulkāni, krāsaini šķīdumi, liesmas u.c. Uzzinājām daudz ko jaunu un atraktīvā veidā iepazināmies ar fizikas pasauli. Nodarbībā bija arī eksperimenti, kurus veica paši dalībnieki, kas deva iespēju izzināt un labāk izprast dažādas fizikas likumsakarības.
Tad sekoja aktivitātes ar praktisku līdzdarbošanos. Veidojām ziepes pašu rokām - "Kosmiskās ziepes". Radošās darbnīcas ir lielisks instruments, lai gudri izklaidētos, veidotu komandas garu, veicinātu interesi. Jautrā un radošā gaisotnē tika izveidotas īpašas, neparastas ziepes, kas slēpa sevī gabaliņu no kosmosa. Kamēr ziepītes sacietēja -komandām tika piedāvāti interesanti uzdevumu par visumu- puzles, krustvārdu mīklas utt. Izveidotās ziepītes katrs varēja skaisti iesaiņot un paņemt sev līdzi.
LU apmeklējām izstādi “Latvijas Universitātei 100”, kura veidota kā stāsts par pieredzi, kas gūta lekcijās un eksāmenos, korporācijās un mākslinieciskajos kolektīvos, praksēs un lauka darbos. Apskatījām raķešbūves inženiera Frīdriha Candera muzeja ekspozīciju, kurā ietilpst materiāli par F.Canderu, kosmonautiku, astronomijas vēsturi, lielākā Baltijā meteorītu kolekcija, veci astronomiskie instrumenti un grāmatas. Izmantojām iespēju apmeklēt LU Astronomisko torni, ielūkoties teleskopā un vērot Rīgas skatus no meteoroloģijas platformas.
Apmeklējot lidostu Rīga, mums bija iespēja iepazīties ar lidostas vēsturi, tās attīstību, aviosabiedrībām, maršrutiem un citu ar lidojumiem saistītu informāciju. Interesanta bija drošības zonas šķēršošana, lidmašīnu apskate utt.
Paldies, skolēniem par izrādīto interesi ekskursijas laikā, skolotājām Sarmītei Seržanei, Ilzei Straujupei par atbalstu.
Ināra Mežatuča


















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru