Lapas

otrdiena, 2019. gada 3. septembris

Mūsu Ineta Stokholmā

Stokholmas Starptautiskā ūdens institūta rīkoto konkursu “Stocholm Junior Water Prize” Latvijā atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments "Rīgas Dabaszinību skola", SIA „Rīgas ūdens” un Latvijas universitāšu docētāji, kas piedalās atlases kārtas žūrijā. Dalībnieki veic pētījumu ar ūdeni saistītā jomā.

Viļānu vidusskolas 12.b klases skolniece Ineta Gritāne ar savu zinātniski pētniecisko darbu Jauno ūdens pētnieku konkursā ieguva 1.vietu un tiesības piedalīties Vispasaules Ūdens nedēļas laikā Jauno ūdens pētnieku konkursā Stokholmā: https://www.worldwaterweek.org/ Inetas pētnieciskais darbs ar nosaukumu “Cd2+, Cu2+, Fe2+ un Fe3+ jonu adsorbcija, izmantojot Sphagnum sūnas” sniedz informāciju par to, kā sfagnu sūnas var tikt izmantotas gaisa kvalitātes monitoringā un ūdens attīrīšanā. Inetas projekts pārsteidza nacionālo žūriju ar augstu pētniecisko metožu izpratnes līmeni.

Savu pētniecisko darbu Ineta ir prezentējusi arī 3. atklātajā STEM jomas priekšmetu pētnieciskajā konferencē Rēzeknē, kur ieguva 1.vietu un pētniecisko darbu konferencē Daugavpils Universitātē, kur ieguva 2.vietu. Mācoties Viļānu vidusskolā Ineta bija aktīva mācību priekšmetu olimpiāžu apmeklētāja, gandrīz vienmēr saņemot godalgotas vietas. Aktīviste skolēnu pašpārvaldē un jauniešu iniciatīvu projektos Viļānu novadā.

Ineta: “Taču piedalīšanās šajā konkursā ir līdz šim lielākais sasniegums. Sākotnēji bija grūti iedomāties par piedalīšanos tik ļoti grandiozā pasākumā, tomēr soli pa solim, zinātniskā darba izstrāde noveda līdz kaut kam tik neticamam.”

23.augustā Ineta kopā ar skolotāju Marutu Ladusāni un nacionālo organizatoru no Latvijas Daci Nagli devās ar prāmi uz Stokholmu, lai prezentētu savu veikumu. Pasaules ūdens nedēļas laikā no 25. līdz 30. augustam, Stokholmā, kopā ar nacionālajiem uzvarētājiem no 35 valstīm mūsu Ineta starptautisko žūriju no Japānas, ASV, Anglijas, Zviedrijas un citām valstīm angļu valodā iepazīstināja ar savu pētījumu.

Ineta: “Angļu valoda bija viens no lielākajiem izaicinājumiem. Tajā bija jārunā ne tikai sadzīviskās situācijās un komunikācijā ar vienaudžiem, bet arī prezentējot savu veikumu zinātniskajā jomā. Tomēr šis izaicinājums veicināja attīstību - gatavošanās laikā tika apgūti vairāki specifiski svešvārdi bioloģijas un ķīmijas jomās, tika uzlabotas valodas zināšanas un spēja to pārvaldīt.”

Nedēļas laikā, kas tika pavadīta Stokholmā Ineta ir ieguvusi jaunus draugus no visas pasaules un iedvesmu, kas noteikti palīdzēs studijās gūt augstus sasniegumus.

Ineta: “Iegūt jaunus draugus nebija grūti, visi cilvēki ir ļoti atvērti, komunikabli un draudzīgi. Nedēļas laikā bija interesanti pavērot dažādās mentalitātes un uzzināt daudz jauna par citām pasaules valstīm. Ar jauniegūtajiem draugiem sakari tiek uzturēti arī pēc konkursa noslēguma. Mēs pārrunājām kopā piedzīvoto, dalāmies iespaidos par notikumiem pēc atgriešanās mājās un jau plānojam nākamās tikšanās reizes un ceļojumus citam pie cita.”

Šī bija unikāla iespēja pieskarties pasaules pētniecisko darbu līmenim. Izjust gandarījumu par to, ka Tu esi viens no šiem dalībniekiem, justies patiešām novērtētiem un atzītiem. Šī bija unikāla iespēja, lai saprastu, kā meklēt un atrast aizraujošas tēmas ko pētīt, pierādīt un atklāt.

Ineta: “Laika posmā no darba sākšanas līdz nedēļai Stokholmā, uzskati un domāšanas vieds ir ļoti mainījies - redzesloks kļuvis plašāks, vairota ticība tam, ko dari un noformējusies izpratne par lietām.”

Stokholmas jauno ūdens pētnieku konkurss ir pierādījums tam, cik svarīgi ir rūpēties par ūdens kvalitāti katrā pasaules malā mūsu kopīgai nākotnei.

Ineta: “Latvijā cilvēki pagaidām nesaskaras ar tik nopietnām ūdens problēmām, kā citviet pasaulē. Bet, ja nekas netiks darīts lietas labā, arī mūs sagaida tāda nākotne, kādu cilvēki dzīvo citviet jau tagad. Pasākuma lietderība slēpjas arī tajā, ka tas atklāj problēmu nozīmīgumu un veicina domāšanu, lai šīs problēmas atrisinātu. Ikvienam no mums ir jāsāk aizdomāties par draudiem, kas iespējami mūsu rīcības dēļ un izmaiņām ikdienas paradumos.”

Ineta: “Ikviens dalībnieks bija uzvarētājs, lai arī galvenā balva pienācās tikai vienam. Visiem bija vienādas izredzes to saņemt, neraugoties uz to, kādas personas vai organizācijas katras valsts pētījumam tika piesaistītas. Sasniegtais, šķiet, ir labākais, kas vien varēja būt, veicot savu pirmo zinātniski pētniecisko darbu. Šis pasākums Stokholmā ir pierādījums, ka cilvēki arī no tik nelielas pilsētas kā Viļāni spēj konkurēt pasaules līmenī. Viļāni šajā konkursā tika pārstāvēti pirmo reizi, bet noteikti ne pēdējo! Lai šis sasniegums ir iedrošinājums pārējiem, ka viss ir iespējams! Un ir iespējams ne tikai konkurēt un sacensties, bet arī uzvarēt!”

Skola Inetai novēl panākumus studiju gaitās Rīgas Tehniskajā universitātē. Viņa noteikti būs izcila jaunā zinātniece!

Rakstu sagatavoja Ineta un skolotāja Maruta 























Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru