Lapas

trešdiena, 2017. gada 20. decembris

Viļānu vidusskolas skolēnu un viņu vecāku, absolventu un darbinieku atklātā vēstule Latvijas Valsts amatpersonām

Viļānu vidusskolas kolektīvs, skolēni un viņu vecāki, Viļānu novada sabiedrība ir sašutusi par presē un IZM mājas lapā publicēto informāciju pētījuma gala ziņojumā “Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā”.

Neizpratni rada nepatiesie, sagrozītie, nepamatotie pētījumā uzrādītie fakti par Viļānu vidusskolu. Vēlamies aktualizēt Viļānu vidusskolas statistiskos un kvalitatīvos rādītājus pēdējo 3 – 5 gadu laikā un ieskicēt perspektīvu.

Viļānu vidusskolā 2017./2018.m.g. mācās 494 skolēni. No tiem 107 apgūst vidējās izglītības programmas. Vidusskolas klasēs tiek realizētas 3 izglītības programmas: Vispārējās vidējās izglītības vispārizglītojošā virziena programma (31011011), Vispārējās vidējās izglītības matemātikas, dabaszinību un tehnikas virziena programma (31013011), Vispārējās vidējās izglītības vispārizglītojošā virziena programma (31011013 neklātienes apmācības forma).

Mūsu skolā mācās skolēni no Riebiņu, Rēzeknes, Varakļānu novadiem, kā arī citām 11 Latvijas pašvaldībām. Pēdējo 3 gadu laikā ir vērojama tendence, ka Viļānu vidusskolas 9.klašu absolventi kā nākamo izglītības iestādi, izvēlas dzimto skolu (vidēji 60% - 65%). No 2017. gada 57 pamatskolas absolventiem mācības vidusskolā turpina 31 skolēns. Arī nākamajos 3 - 5 gados Viļānu vidusskola saskata iespēju nokomplektēt divas paralēlklases vidusskolā (ar 30 – 35 skolēnu skaitu paralēlē).

Divas trešdaļas Viļānu vidusskolas absolventu iegūst divus izglītības dokumentus: atestātu par vidējo izglītību un tālākizglītības dokumentu par karjeras ievirzes programmas “Panākumu Universitāte” apguvi pie Latvijas uzņēmējdarbības un menedžmenta akadēmijas.

Skolā strādā zinoši, profesionāli pedagogi. 48 pedagogiem ir piešķirtas profesionālās darbības kvalitātes pakāpes, 6 pedagogi (10%) ieguvuši 4. pakāpi, trīs - 5. pakāpi (5%). Seši pedagogi ir ISEC ārštata metodiķi.

Mūsu skola aizsāka pedagogu pieredzes apmaiņas konferenču organizēšanu. Šajās konferencēs piedalās pedagogi no vairākām Latgales reģiona skolām un arī no ārzemēm. Katru gadu 8 līdz 15 Viļānu vidusskolas pedagogi uzstājas konferencēs ar savu pieredzi, rāda meistarklases, vada radošās darbnīcas. Skolotāji darbā izmanto mūsdienīgas metodes, kas vairo skolēnu lietpratību un konkurenci darba tirgū.

70% no 60 skolas pedagogiem ir šīs skolas absolventi. Ar pārliecību varam apgalvot, ka Viļānu vidusskola visos laikos nemainīgi ir devusi konkurētspējīgu vidējo izglītību saviem skolēniem.

Viļānu vidusskolas skolēni vienmēr ir uzrādījuši stabilas zināšanas centralizētajos eksāmenos (CE), kas daudzos eksāmenos ir augstāks vai līdzvērtīgs vidējam vērtējuma valstī. Piemēram, 2015./16.m.g. četros CE (bioloģijā 85%, krievu valodā 78,8%, vēsture 76,7%, latviešu valodā 54,5%) vērtējums bija augstāks nekā vidēji valstī, 2014./15.m.g. septiņos CE (angļu valodā 59,5%, bioloģija 74%, krievu val. 76,7%, matemātikā 50,9%, vēsturē 71,8%, latviešu valodā 53%, vācu valodā 77,8%) augstāks nekā vidēji valstī. Tas vienmēr ir ļāvis mūsu absolventiem sekmīgi iestāties izvēlētajās augstākajās mācību iestādēs.

Viļānu vidusskola Latvijas skolu reitingā darbā ar talantīgajiem skolēniem ieņem 56. – 82.vietu, piemēram, 2017.gadā Viļānu vidusskolas koeficients ir 2,86.

No 2017.gada skola piedalās projektā “Karjeras atbalsts izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” un skolā strādā karjeras konsultants. No Viļānu vidusskolas klātienes nodaļas absolventiem 2016./17.m.g. apmēram 90% veiksmīgi izvēlas turpināt savu tālākizglītību: 35% - augstskolās, 50% koledžās, 5% - tehnikumā. 5% strādā ārzemēs, 5% gatavojas dienēt zemessardzē. 2015./16.m.g. 69% augstskolās, 13% koledžās, 13% tehnikumos un 5% strādā (uz šo brīdi turpina mācīties 97% absolventu). Lielākais vairums studentu mācās valsts budžeta finansētajās programmās. 2017. gada absolventu nākamās profesijas izvēlē dominē ļoti aktuālas jomas - medicīna (arī farmācija) un inženierzinātnes (mehatronika un datorika).

Skolā jau vairāk nekā 20 gadus visi vidusskolēni nodarbojas ar zinātniski pētniecisko darbu izstrādi. Katru gadu 5 līdz 10 skolēni iesniedz savus izstrādātos pētījumus Latgales reģiona skolēnu zinātnisko darbu konferencē Daugavpils Universitātē un gūst augstus vērtējumus. Mūsu skolēnu darbi tiek izvirzīti dalībai valsts ZPD konferencēs, kur ir iegūtas godalgotas vietas.

Viļānu vidusskolā ir daudz tradīcijām bagātu pasākumu (plašāku izklāstu skat. skolas pašvērtējuma ziņojumā skolas mājas lapā http://www.skola.vilani.lv). Pēc skolēnu vai pedagogu iniciatīvas papildu esošām tradīcijām tiek ieviestas arī jaunas.

Nozīmīgu ieguldījumu skolēnu personības attīstībā dod interešu izglītības nodarbības. Šogad pulciņos darbojas vairāk nekā 520 skolēni( daudzi skolēni darbojas vairākos pulciņos). Jau otru mācību gadu skolā darbojas robotikas un elektronikas pulciņš, dalībnieki sekmīgi piedalās reģionu sacensībās. Jaunums - programmēšanas pulciņš. Skolā darbojas vairāk nekā 30 dažādu jomu interešu izglītības pulciņi.

Īpaši vēlamies izcelt patriotisko un pilsonisko audzināšanu Viļānu vidusskolā. Mācību gada laikā skolā un ārpus tās notiek daudz dažādu ar šo audzināšanas jomu saistītu pasākumu. Viļānu vidusskola ir viena no galvenajām šīs audzināšanas jomas virzītājām Viļānu pilsētā un novadā. Skolā aktīvi darbojas Daugavas vanagu Vanadzēnu kopa un Jaunsardzes kopa, kurās abās aktīvi iesaistās arī mazākumtautību pārstāvji.

Skolēni ir līdztiesīgi skolas dzīves veidotāji - skolā aktīvi darbojas skolēnu pašpārvalde - rīko pasākumus, labdarības akcijas, veic skolēnu aptaujas. Skolā liela vērība tiek pievērsta patriotiskajai un pilsoniskajai audzināšanai.

Viļānu vidusskolas sportisti jau ceturto gadu Viļānu novada un Rēzeknes novada skolu apvienotajā sporta sacensību reitingā ieņem 1.vietu. Tiek renovēts Viļānu vidusskolas stadions un nākamajā gadā tiks uzsākta daudzfunkcionālas sporta halles būvniecība. 3. un 4.klašu skolēni aktīvi darbojas kustībā “Sporto visa klase”.

Skolā darbojas atbalsta komanda (speciālais un sociālais pedagogi, psihologs, logopēds, medmāsa), sniedzot atbalsta konsultācijas ne tikai skolēniem, bet arī pedagogiem un skolēnu vecākiem. Atbalsta personāla grupas speciālisti izmanto dažādas iespējas, lai veicinātu skolēnu labsajūtu, un ar šo mācību gadu Viļānu vidusskola piedalās divos ES projektos: “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai” un “Sociāli psiholoģiskā atbalsta sistēmas attīstība, ieviešot pozitīvās pārvarēšanas stratēģijas metodi, un sociālās iekļaušanas uzlabošana cilvēkiem no mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām”.

Viļānu vidusskolā tiek domāts par skolēnam drošu vidi. Skolā un tās teritorijā ir ierīkota videonovērošanas sistēma. Šobrīd skolā tiek ierīkota ugunsdrošības signalizācija. Skola ir siltināta un divos skolas korpusos veikts kapitālais remonts, kā rezultātā mācību kabineti ir estētiski, mūsdienīgi.

Viļānu vidusskola vienmēr ir aktīvi darbojusies valsts līmeņa izglītības projektos. Dabaszinību un matemātikas projektā no 2005. gada skola bija vidusskolu un pamatskolu pilotskola. 2015.g. Viļānu vidusskola darbojās projektā “Samsung skola nākotnei”. 2017.g. projektā “Kompetenču pieeja mācību saturā” skola ir viena no 100 valsts skolām, kas ir projekta pilotskola. Atlase šim projektam bija ļoti nopietna, un tika izvēlētas tās skolas, kurām ir nākotne un perspektīva līdz 2030.gadam. 2017.gadā skola iesaistījās projektā “Atbalsts skolēna individuālo spēju pilnveidē”.

Viļānu vidusskola vienmēr ir sekojusi jaunākajām tendencēm tehnoloģiju jomā un ir paraugs IKT lietošanā. Mūsu skolā ikviena pedagoga darba vieta (mācību kabinets, klase) ir apgādāta ar datoru, video projektoru, skaņas iekārtu un dokumentu kameru, ekrānu. Visiem datoriem skolā ir interneta pieslēgums. Visās skolas telpās ir bezvadu interneta pārklājums. Vairākos mācību kabinetos ir interaktīvās tāfeles. Šis aprīkojums ļauj ikvienam pedagogam izmantot e-klasi, mācību procesā izmantot jebkāda veida multimediju materiālus, elektroniskos mācību materiālus. Skolā ir divas datorklases, no kurām viena ir minimāli noslogota informātikas stundās. Tas ļauj ikvienam pedagogam savā mācāmajā priekšmetā plānot mācību procesu datorklasē. Ir iegādāts mobilo planšetdatoru komplekts, kas savukārt ļauj pedagogam tieši savā kabinetā organizēt mācību procesu, izmantojot IKT. Aizvadītajā vasarā ir iegādāts 3D printeris, kas palīdz pilnveidot skolēnu inženierzinātņu prasmes un attīsta telpisko domāšanu.

Skolā ir atbilstoši mācību priekšmetu standartu prasībām iekārtoti 5 matemātikas kabineti, fizikas kabinets un laboratorija, ķīmijas kabinets un laboratorija, 2 bioloģijas kabineti un laboratorija, 2 ģeogrāfijas kabineti.

Skolai ir izveidojusies ļoti laba sadarbība ar Viļānu novada pašvaldību. Pilsētā darbojas sporta skola, mākslas un mūzikas skola, divas bibliotēkas ar lasītavām, kultūras nams ar plašām iespējam izpausties pašdarbībā. Jauniešiem, kas izvēlētos apgūt vidējo izglītību Viļānu vidusskolā, var tikt piedāvātas kopmītnes.

Viļānu vidusskolēniem ir iespēja bez maksas apgūt B kategorijas auto vadītāja teorijas kursus labiekārtotā auto apmācības kabinetā. To finansē novada pašvaldība.

Viļānu vidusskolai ir jāpastāv tāpēc vien, ka tā ir labās prakses piemērs un paraugs sabiedrības integrācijai. Dažādu tautību skolēni ne tikai kopā mācās, bet arī piedalās daudz un dažādos ārpusklases pasākumos un interešu izglītības nodarbībās. Lai arī pamatskola ir divplūsmu skola, bet mazākumtautību (krievu) skolēni paši izsaka vēlmi vidusskolas mācību priekšmetus apgūt latviešu valodā, un jau ceturto gadu tas reāli notiek. Valsts līmenī politiķi par to tikai vienojas, Viļānu vidusskolā tas jau sen tiek realizēts.

Kas uzņemsies atbildību par šo publisko, nekorekto informāciju oficiālajā IZM pasūtītajā pētījumā?

Pētījuma autoru nepārliecinošie argumenti, esošās situācijas nepārzināšana kaitē lauku reģionu attīstībai. Viņu bezatbildība ienes satraukumu skolēnos, vecākos un sabiedrībā kopumā, kas grauj tādas lielas, labas skolas kā Viļānu vidusskola reputāciju.

Cerot uz Jūsu atbalstu un sapratni, vēlamies, lai Jūs personīgi pievērstos šī jautājuma risināšanas gaitas kontrolei. Uzskatām, ka mūsu skolai ir jāpastāv un ka nekad atbildīgas amatpersonas nepieņems pārsteidzīgu un nepārdomātu lēmumu par Viļānu vidusskolas likvidāciju.

2017. gada 7. decembrī.


Izteikt savu atbalstu Jūs varat parakstot šo vēstuli Viļānu vidusskolā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru