Lapas

ceturtdiena, 2022. gada 8. septembris

Viļānu jaunieši devās projekta “Zināšanas ir spēks” īstenošanā

 

13. jūlijā Viļānu jaunieši izbrauca no pilsētas, lai īstenotu Rēzeknes novada atbalstīto jaunatnes iniciatīvu projektu “Zināšanas ir spēks”, kura ietvaros bija ieplānots apskatīt un iepazīt krāšņo Rēzeknes novadu. Ekskursiju sākām ar Lūcijas Rancānes Makašānu amatu vidusskolas apmeklējumu, kur iepazināmies ar gleznotāju Gundegu Rancāni un koktēlnieku Antonu Rancānu. Mums bija iespēja uzspēlēt hokeju uz skrituļslidām, inline hokeja laukumā. Kā arī paciemojāmies Gundegas Rancānes darbnīcā, un baudījām gleznu pilnās sienas.

Tālāk devāmies uz uzņēmumu RSEZ SIA ‘’Verems’’jeb Latvijas Finieris, kur bija iespēja uzzināt, no kāda koka tiek izgatavoti saplākšņi, kādos darba apstākļos strādā uzņēmuma darbinieki, un cik daudz koka var pārstrādāt 24 stundu laikā. Ar Latgales kulināro mantojumu iepazināmies ļoti skaistā vietā ar nosaukumu “ Zaļā sala”. Šī ir burvīga vieta, kurai blakus plūst upīte ‘’Rēzekne’’. Kārtīgi paēduši ģuļbešniekus ar gaļas mērci, burkānu salātiņiem un saldo ēdienu, varējām izkustēties un uzspēlēt “Kartupeli”.

Lai iepazītu kā mazās smaržīgās kafijas pupiņas pārvēršas baudāmā kafijā, mēs devāmies uz SIA KUUP COFFEE grauzdētavu Lendžos pie jaukiem cilvēkiem, kuri ir atgriezušies Latgalē un ir uzsākuši veidot ģimenes biznesu. Mums bija iespēja ieraudzīt kā sagrauzdē zaļas kafijas pupiņas un tās patiešām sāk smaržot pēc kafijas. Iepazināmies ar šī uzņēmuma stāstu un uzdevām dažādus jautājumus. Kā arī bija iespēja nodegustēt kafiju. Tad nopeldējāmies Viraudas ezerā, kas atradās pāri ielai, un pirmā diena bija galā, bija laiks doties mājās.

Nākamo dienu sākām ar kāpienu Mākoņkalnā, kur uzzinājām teikas par Rāznas ezeru un arī par pašu Mākoņkalnu, dziedājām “Div dūjiņas gaisā skrēja” par godu mūsu senčiem, kas agrāk tur dzīvoja, apskatījām skaistos skatus pār lielāko Latvijas ezeru - Rāznas ezeru. Vēlāk devāmies uz burvīgu vietu vārdā “Ezerkrasti”, kur mēs nogaršojām ļoti garšīgas pusdienas – guļbešņīkus ar sēņu mērci un kā saldajā ēdienā baudījām asuškas. Uzspēlējām volejbolu, peldējāmies un nedaudz atvilkām elpu, pirms ar “Buru guru” lux klases laivas izbrauciena Rāznas ezerā, tajā apskatījām skatus un novērojām vietējos putnus, izskanēja daži kliedzieni, kad vējš strauji sagāza laivu, taču tā bija daļa no jautrības. Nu ekskursija gāja uz beigām, sēdāmies autobusā un braucām atpakaļ uz Viļāniem.

            Paldies Rēzeknes novada pašvaldībai par šāda veida konkursu organizēšanu, kas ļauj labāk iepazīt novadu, kurā mēs dzīvojas un Viļānu apvienības vadītājam I.Ikauniekam par atbalstu un transporta nodrošināšanu divu dienu braucienam.  

Tekstu, foto un video materiālus sagatavoja projekta dalībnieki.



















 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru